Het Nederlands Stoommachinemuseum is gehuisvest in het voormalige stoomgemaal Vier Noorder Koggen aan de Oosterdijk net buiten Medemblik in Noord Holland, tussen het IJsselmeer en de Grote Vliet.

Parkeren

Het Stoommachinemuseum in Medemblik biedt voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein, waardoor bezoekers gemakkelijk hun auto’s kunnen parkeren en comfortabel van hun museumbezoek kunnen genieten.

Auto

Neem op de A7 afslag 10a Abbekerk, rij de Broerdijk geheel af en neem op de rotonde de 3de afslag de Zuiderweg. Vervolgens de 1e afslag Poelweg. Bij de T-splitsing rechtsaf Vereweg op. Neem de 1e afslag links Droge Wijmersweg. Bij de rotonde rechtdoor (2e afslag). Rij de Droge Wijmersweg geheel uit. Bij de T-splitsing linksaf komt u op de Oosterdijk. Aan de linkerkant ziet u het Stoommachinemuseum liggen.

Openbaar vervoer

Het museum is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf station Hoorn neem je bus 415. Vanaf bushalte Watergemaal is het 85 meter (1 minuut) lopen. Zie 9292.nl voor de dienstregeling. Informatie over de Citytours, de gratis pendeldienst van een aantal toeristische bestemmingen in Medemblik, rijdt zaterdag en zondag van april tot en met oktober en in de zomervakanties dinsdag tot en met zondag. De dienstregeling is hier te vinden.

Wandelaars en fietsers

De ligging aan de wandel- fiets- en sloepennetwerken maakt dat het museum ook goed bereikbaar is voor wandelaars, fietsers en waterrecreanten. Bij de fietsenstalling bevinden zich oplaadpunten voor e-bikes.

Per boot

Meer aan bij een van onze aanlegsteigers. Waterrecreanten varen vanuit de binnenstad van Medemblik in een oogwenk via de Groote Vliet naar onze ‘Museumhaven’ aan de Kleine Vliet. Aan de IJsselmeerzijde bevindt zich de ‘Stoomhaven’, aan de andere kant van de dijk staat ons museum. Zowel aan de IJsselmeerzijde als aan het binnenwater beschikt het museum over eigen afmeersteigers en ligplekken voor vaartuigen.

Openingstijden

Het Stoommachinemuseum is geopend van dinsdag tot en met zondag tussen 10.00 en 17.00 uur (kassa sluit om 16.15 uur, de keuken om 16.30 uur). Van begin november tot medio februari is het museum gesloten, met uitzondering van de kerstvakantie.

Meer

Tickets en prijzen

Heb je een Museumkaart, ICOM-kaart of ben je lid van de Vereniging Stoomvrienden? Dan is de toegang gratis. We rekenen geen toeslagen tijdens Stoomdagen en andere evenementen. Voor rondvaarten hanteren we aparte tarieven maar we bieden deze wel tegen een aantrekkelijk arrangementstarief aan.

Meer

Contact

Wanneer zijn de volgende stoomdagen? Kan ik met een schoolklas langskomen? Ik wil mijn medewerkers graag verrassen met een exclusief museumbezoek buiten de reguliere openingstijden, kan dat bij jullie? Stel gerust je vraag . Wij doen ons best je snel te antwoorden.

Meer

Viervoeters welkom!

In het Stoommachine Museum in Medemblik zijn honden van harte welkom! Neem je trouwe viervoeter mee op ontdekkingstocht door de fascinerende wereld van stoomkracht. Geniet samen van de historische collectie, de prachtige museumtuin en de gezellige sfeer.

Een leuk uitje voor het hele gezin, inclusief je harige vriend!