Medemblik

Tickets & prijzen
medemblik-noord-holland

Medemblik, ontdek musea, activiteiten en historie

Ontdek het prachtige Medemblik en alle musea die het te bieden heeft. Medemblik, is een klein en charmant stadje in Noord Holland met veel historie en leuke activiteiten om te ontdekken! Samen duiken we dieper in de geschiedenis van dit historische stadje, verkennen we het bruisende centrum, werpen we een blik op de schilderachtige havens en vertellen we de vele boeiende activiteiten en musea die Medemblik te bieden heeft.

Medemblik

Medemblik, een charmante stad aan het IJsselmeer, doordrenkt van geschiedenis en doortrokken van een unieke sfeer. Het heeft de grootte van een dorp maar met heuse stadsrechten. Van schilderachtige straatjes tot imposante historische gebouwen, hier is voor elk wat wils. Ontdek de verhalen achter de historische gebouwen en voel de eeuwenoude geschiedenis tot leven komen, terwijl je door de straten en het centrum wandelt.

Centrum Medemblik

Dwaal door het centrum van Medemblik met zijn pittoreske straatjes, gezellige pleinen en historische gebouwen. Maak een ontspannen wandeling langs de grachten en ontdek lokale winkels, restaurants en cafés die de authentieke sfeer van Medemblik weerspiegelen.

Vanaf het oude voormalige stadhuis kijk je naar de twee kerktorens en heb je zicht door de winkelstraat. Vanaf hier kan je een mooie wandeling maken over de havens en door het centrum.

haven-Medemblik

Havens Medemblik

De haven van Medemblik vormt een maritiem juweeltje. Of eigenlijk moeten we zeggen ‘havens’, want Medemblik telt maar liefst 4 havens. Bewonder indrukwekkende zeilschepen, botters en jachten die de haven sieren. Met name in de zomer zijn de Medemblikker havens een levend schilderij. Hier adem je de frisse IJsselmeer lucht in en geniet je van het schouwspel van aangemeerde boten en volle terrassen.

Naast de historische geschiedenis staat Medemblik bekend als watersportcentrum. Met haar ligging aan het IJsselmeer en de vele binnenwateren is er volop waterrecreatie mogelijk. De 3 stadshavens vormen een kloppend hart met het gezellige centrum. De leuke barretjes en eetgelegenheden aan de havens, zorgen met name in de zomer voor een bruisende sfeer.

De vierde jachthaven bevindt zich aan het IJsselmeer van waar je een prachtig uitzicht hebt over het water, De Vooroever en Kasteel Radboud. Ook het Stoommachinemuseum ligt prachtig gelegen tussen het IJsselmeer en de Vliet.

Medemblik activiteiten en musea

Wat is er te doen in Medemblik?

Medemblik biedt een scala aan activiteiten voor geschiedenisliefhebbers, recreanten en avontuurlijke zielen. Je vindt er een aantal zeer interessante en educatieve musea. Wat is jouw favoriete museum in Medemblik? Hier zijn enkele highlights:

Medemblik musea

 • Nederlands Stoommachinemuseum
  Het Nederlands Stoommachinemuseum is een verborgen parel aan de dijk aan het IJsselmeer, net buiten Medemblik (NH). Hier vind je een unieke collectie stoommachines in een voormalig stoomgemaal.
 • Kasteel Radboud
  Verdiep je in de middeleeuwen met een bezoek aan Kasteel Radboud, een historisch fort dat de rijke geschiedenis van Medemblik weerspiegelt. Bezoek het historische kasteel in Medemblik en ga terug in de tijd.
 • Bakkerijmuseum
  Laat je zintuigen prikkelen in het Bakkerijmuseum, waar je de geheimen van traditioneel broodbakken ontdekt en geniet van heerlijke versgebakken lekkernijen.
 • Oorlogsmuseum
  Maak een reis door de tijd in het Oorlogsmuseum, waar indrukwekkende collecties en verhalen uit verschillende oorlogsperioden op je wachten.
 • Stoomtram Medemblik
  Stap aan boord van de historische stoomtrein voor een nostalgische reis. Trein door het schilderachtige landschap tussen Medemblik en Hoorn, voortgetrokken door imponerende stoomlocomotieven.
 • Boot Enkhuizen-Medemblik
  Ontdek de charme van het IJsselmeer per boot met de Enkhuizen-Medemblik-route. Een schilderachtige reis die je niet mag missen.
 • Meelmolen de Herder
  Meelmolen de Herder! Ontdek de meelmolen van binnenuit met een boeiende historische rondleiding en neem de kans om zelf de wieken van deze prachtige molen te laten draaien.
 • De Vooroever & De Zoete Zee
  Voor ontspanning en plezier is De Vooroever de ideale plek. Geniet van recreatieve activiteiten en het strand en bewonder het uitzicht vanaf de strandtent De Zoete Zee.
 • Medemblik Citytours
  Laat je leiden door de stad met Medemblik Citytours en ontdek de verborgen pareltjes en fascinerende verhalen achter historische gebouwen.
Google maps Medemblik

Stoommachine Museum

Het Stoommachinemuseum is gehuisvest in het voormalige stoomgemaal Vier Noorder Koggen aan de Oosterdijk net buiten Medemblik. Tussen het IJsselmeer en de Grote Vliet, tussen water, dijken, polder en natuur. Kortom, het Stoommachine museum ligt in een idyllisch én oer-Hollandse locatie in Medemblik in Noord-Holland. Hét stoommuseum van Nederland.

Beleef de pure techniek van zichtbare, hoorbare en ruikbare mechanieken, aangedreven door water en vuur. Ontdek de werking van stoommachines en hun rol in de Industriële Revolutie en strijd tegen water.

Zo veel nog werkende stoommachines op één plek, het hele jaar door, dat vind je nergens anders. Het voormalige stoomgemaal Vier Noorder Koggen, een rijksmonument, is op zich een bezoek al meer dan waard! Ook voor kinderen is hier genoeg te doen en te beleven.

Plan je bezoek
kasteel-radboud-medemblik

Kasteel Radboud

Bezoek Kasteel Radboud in het charmante Medemblik, waar geschiedenis tot leven komt en avontuurlijke ontdekkingen op je wachten! Dit middeleeuwse fort weerspiegelt de rijke historie van Medemblik. Wandel door de eeuwenoude gangen en bewonder de imposante architectuur die het verhaal vertelt van een stad die eeuwenlang haar stempel heeft gedrukt.

Het Kasteel in Medemblik is vernoemd naar Radboud, de heerser van de Friese koninkrijk van de 8e eeuw. Radboud was koning van de Friezen en wordt vaak geassocieerd met de strijd tegen de Franken en de kerstening van de regio.

Kasteel Radboud werd in 1288 gebouwd in opdracht van graaf Floris V. Het diende oorspronkelijk als een verdedigingswerk om de westelijke grenzen van het graafschap Holland te beschermen tegen invallen vanuit het oosten. Later in de geschiedenis heeft het kasteel verschillende functies gehad, waaronder die van gevangenis en als verblijf voor lokale machthebbers.

Of je nu gefascineerd bent door middeleeuwse architectuur of gewoon wilt dwalen door de gangen van een tijdloos fort, Kasteel Radboud heeft voor elk wat wils. Plan je bezoek en laat je betoveren door de unieke mix van geschiedenis en avontuur die dit kasteel te bieden heeft.

Het is meer dan zomaar een plek; het is een uitnodiging om een stap terug te zetten in de tijd. Het kasteel blijft vandaag de dag een belangrijk historisch monument dat de geschiedenis van Medemblik weerspiegelt.

Bezoek Kasteel Radboud

Bakkerijmuseum Medemblik

Stap binnen in de heerlijk geurende wereld van de ‘Oude Bakkerij’, het Bakkerijmuseum in het mooie Medemblik. Hier komen geschiedenis en zoete lekkernijen samen! Deze levendige plek, doordrenkt met de aroma’s van versgebakken brood en gebak, neemt je mee op een reis door de tijd van traditioneel broodbakken.

Het Bakkerijmuseum in Medemblik is niet zomaar een plek; het is een smakelijke duik in het ambachtelijke verleden van de bakkerskunst.

Ontdek de geheimen achter het broodbakken en proef de heerlijke resultaten van deze eeuwenoude traditie. Wat het Bakkerijmuseum bijzonder maakt, is niet alleen de nostalgische sfeer en de authentieke bakkersgereedschappen, maar ook de mogelijkheid om zelf de handen uit de mouwen te steken. Laat je zintuigen prikkelen terwijl je deeg kneedt, de verrukkelijke geur van baksel zich verspreidt en je geniet van de smaak van versgebakken lekkernijen.

Of je nu een fervent bakliefhebber bent, geïnteresseerd in de geschiedenis van ambachtelijke bakkerijen, of simpelweg zin hebt in iets lekkers, het Bakkerijmuseum verwelkomt je met open armen. Laat je inspireren door de educatieve ervaringen, geniet van de gezellige sfeer en neem een stukje Medemblikse bakkersgeschiedenis mee naar huis. Plan je bezoek en trakteer jezelf op een smakelijk avontuur in het hart van Medemblik!

Bezoek website

Oorlogsmuseum Medemblik

Stap binnen in de indrukwekkende wereld van het Oorlogsmuseum Medemblik, waar geschiedenis tot leven komt en verhalen van moed en doorzettingsvermogen worden verteld. Dit museum, doordrenkt van historische betekenis, biedt niet alleen een blik op de militaire aspecten van de Tweede Wereldoorlog maar omarmt ook de menselijke kant van deze periode.

In het Oorlogsmuseum is het niet alleen mogelijk om zelf rond te kijken, maar kun je ook de geschiedenis op een interactieve manier ervaren met de Experience Tours, gebaseerd op het concept van een Escaperoom. Deze innovatieve benadering brengt de geschiedenis dichterbij voor zowel volwassenen als kinderen.

Wat het Oorlogsmuseum echt bijzonder maakt, gaat verder dan de waardevolle verzamelingen. Hier komen menselijke verhalen tot leven, en elke exhibitie vertelt een verhaal van opmerkelijke moed en veerkracht. Het museum neemt je mee op een reis door de tijd.

Plan je bezoek en laat je meevoeren door deze bijzondere historische ervaring. Ontdek de verhalen die achter de artefacten schuilgaan en beleef het verleden in het hart van het prachtige Medemblik!

Bezoek website

Stoomtram Medemblik – Hoorn

Stap aan boord van de historische Museum Stoomtram van Medemblik en laat je meenemen op een betoverende reis door de tijd! Deze stoomtrein, een levendig stuk industrieel erfgoed, biedt niet alleen een nostalgische ervaring, maar ook een inkijkje in de gloriedagen van het spoorvervoer in Nederland.

Hoe leuk om dit te combineren met een bezoek aan het Stoommachinemuseum. Een volle dag van stoom, nostalgie en vervlogen tijden.

Historische stoomtrein

De historische stoomtrein rijdt een pittoreske route tussen Hoorn en Medemblik, langs een schilderachtig landschap dat doet denken aan een vervlogen tijdperk. Het fluiten van de stoom, het geluid van de wielen op de rails en de majestueuze stoommachine die de trein voortstuwt, creëren samen een authentieke sfeer. Stap aan boord en laat je meevoeren naar een tijd waar stoomlocomotieven de koninginnen van het spoor waren.

Hoorn Medemblik

De reis begint in Hoorn, een stad doordrenkt van maritieme geschiedenis en omringd door prachtige architectuur. Terwijl je op het perron van station Hoorn staat, komt de stoomtrein langzaam de hoek om, klaar voor een avontuurlijke rit.

Langs de route naar Medemblik, die zich door het schilderachtige West-Friese landschap slingert, kun je genieten van weidse uitzichten, groene weilanden en karakteristieke boerderijen. Onderweg passeer je pittoreske dorpjes en ervaar je de charme van deze historische treinreis.

Terwijl de stoomtrein zich een weg baant door het pittoreske landschap, kun je genieten van het ritmische geluid van de wielen op de rails en de karakteristieke stoomfluit die je terugvoert naar een vervlogen tijdperk. Het traject van Hoorn naar Medemblik biedt niet alleen een nostalgische reis, maar ook een educatieve ervaring waar enthousiaste gidsen je meenemen door de geschiedenis van het treinreizen.

Wat maakt het bijzonder?

 1. Historische Machines: De stoomtrein van Medemblik is niet zomaar een trein; het is een rijdend museum. Bewonder de glanzende koperen details, draaiende vliegwielen en indrukwekkende stoommachines die een essentieel deel van de industriële revolutie vertegenwoordigen.
 2. Nostalgische Sfeer: Stap aan boord en waan je in een tijdperk waar stoomtreinen de koninginnen van het spoor waren. De nostalgische sfeer en de zorgvuldig bewaarde details nemen je mee terug naar het verleden.
 3. Educatieve Ervaring: Gidsen aan boord delen enthousiast hun kennis over de geschiedenis van de stoomtrein en de rol ervan in de ontwikkeling van het transport in Nederland. Leer meer over de technologie achter deze majestueuze machines.

Plan je Reis

Of je nu een treinliefhebber bent, geïnteresseerd in geschiedenis, of gewoon op zoek bent naar een unieke dagtrip, de historische Stoomtrein van Medemblik biedt een onvergetelijke reiservaring.

Stap aan boord en geniet van een nostalgische rit door het prachtige West-Friese landschap. De stoomtrein van Medemblik is niet alleen een vervoermiddel; het is een levend stuk geschiedenis op rails dat wacht om je mee te nemen op een magisch dagje uit.

Bezoek Stoomtram.nl

Boot van Enkhuizen naar Medemblik

Begin je avontuur in Enkhuizen, nog zo’n stadje doordrenkt van maritieme geschiedenis. Hier stap je aan boord van de boot en laat je meevoeren over het kalme water van het IJsselmeer naar het andere charmante plaatsje in Medemblik. Terwijl de wind door je haren waait en je geniet van het uitzicht op het uitgestrekte water, worden de contouren van Medemblik steeds duidelijker.

De boottocht biedt niet alleen een ontspannen reis, maar ook een panoramisch uitzicht op de omringende natuur en historische havens.

Enkhuizen – Hoorn – Medemblik route

Maar dat is nog niet alles. Tevens heb je de mogelijkheid om de unieke gouden driehoeksroute, bekend als de Enkhuizen-Hoorn-Medemblik-route, te ondernemen.

De historische stoomtram rijdt van Medemblik naar Hoorn en de betoverende boottocht langs de route Hoorn-Enkhuizen-Medemblik. Dit samen vormt een onvergetelijk avontuur. Terwijl de stoomtrein de geschiedenis van het treinreizen tot leven brengt, onthult de boottocht de maritieme pracht van het IJsselmeer.

De Enkhuizen-Hoorn-Medemblik-route is niet alleen een reis, maar een unieke belevenis die de charme van het verleden combineert met de pracht van het heden. Of je nu een geschiedenisliefhebber bent, een fan van varen en spoorreizen, of gewoon op zoek bent naar een dag vol avontuur, deze route biedt het allemaal. Stap aan boord en laat je meevoeren op een onvergetelijke reis door de geschiedenis van het IJsselmeer en het Nederlandse spoorwegnet.

Meelmolen ‘De Herder’

Ontdek Meelmolen De Herder’ op de dijk van Medemblik met uitzicht over de polders. Bekijk de molen vanbinnen, laat je leiden door een boeiende historische rondleiding en geef de wieken van de molen een slinger. Tijdens de rondleiding kan je zien hoe er nog steeds meel wordt gemaakt van graan. Als de kinderen goed opletten tijdens de rondleiding en de test van de molenaar doorstaan, kunnen ze zelfs de trotse eigenaar worden van een echt molenaarsdiploma.

De molen bij de Westerpoort in Medemblik staat al op de kaarten vermeld sinds 1555. Het Poorthuis, dat dateert uit 1500, is net zo’n historische schat en komt voor in archieven en oude tekeningen. Het huisje diende als verblijf voor de poortwachter, die ’s nachts de stadspoorten afsloot bij dreigend gevaar van buitenaf. Tijdens de herbouw van de molen van 1986 tot 1990 is het huisje trouwens volgens het originele voorbeeld gereconstrueerd.

In de knusse molenwinkel Het Poorthuis kun je verschillende soorten meel kopen, inclusief het eigen biertje “Klap van de Herder”. Tijdens het seizoen kun je ook genieten van een heerlijke pauze in het charmante poorthuisje naast de molen, waar koffie, thee en verrukkelijk appelgebak.

Geniet van de authentieke sfeer terwijl je de geschiedenis van de molen en het Poorthuis ontdekt!

 

* In verband met de restauratie is de molen tot april 2024 gesloten.

Bezoek Meelmolen

De Vooroever

Op je weg naar het Stoommachinemuseum zie je het al liggen. Het recreatiegebied de Vooroever, gelegen aan het Ijsselmeer. Hier is het strand niet alleen een plek om te zonnen en te zwemmen, maar een ware oase van ontspanning en plezier voor jong en oud.

Strand en Recreatie

De Vooroever Recreatie is de perfecte plek om te ontsnappen aan de drukte en te genieten van de natuurlijke schoonheid van Medemblik. Met uitgestrekte groene grasvelden, aangename wandelpaden, picknickplekken en 2 heuse stranden biedt deze recreatieplek een idyllische omgeving voor een ontspannen dagje uit.

Of je nu komt voor een gezinspicknick, een rustige wandeling langs het water, een duik in het zoete water of gewoon om te genieten van de frisse lucht, op weg naar het Stoommachinemuseum, er is voor ieder wat wils. Een stukje verderop bij het Nesbos, kan je de kitesurfers hun capriolen zien uithalen. Dit is een waar surf walhalla door het ondiepe water en vaak goede wind.

De Zoete Zee strandtent

Nadat je hebt genoten van de rust en schoonheid van de Vooroever, is het tijd om neer te strijken bij strandpaviljoen De Zoete Zee. Deze gezellige plek, met zijn ontspannen sfeer en vriendelijke bediening, biedt de perfecte omgeving om bij te komen van je avonturen. Met het geluid van de wind op de achtergrond en een verfrissend drankje in de hand, kun je hier heerlijk ontspannen.

Of je nu op zoek bent naar een dag vol recreatie, strandplezier, of gewoon wilt genieten van een ontspannen maaltijd met uitzicht op het water, de Vooroever en Zoete Zee bieden het allemaal.

Combineer musea Medemblik

Omdat Medemblik veel te bieden heeft is het ook leuk om musea of activiteiten te combineren. Combineer je bezoek aan het Stoommachinemuseum bijvoorbeeld, met de Museum Stoomtram. Of wandel vanaf het Oorlogsmuseum, langs het Bakkerijmuseum door het centrum naar Kasteel Radboud. Het is tevens mogelijk om in het seizoen gebruik te maken van Medemblik Citytours die langs alle bezienswaardigheden rijdt.

Kasteel Radboud <-> Stoommachinemuseum

Combineer bijvoorbeeld je bezoek aan Kasteel Radboud met een heerlijke wandeling langs De Vooroever en IJsselmeer. Stop voor een kopje koffie bij de Zoete Zee en vandaar is het dan nog 300 meter naar het Stoommachinemuseum. De wandelroute van Kasteel Radboud naar het Stoommachinemuseum is ongeveer 2 km.

Magie van stoom

Ontdek de magie van stoom in Medemblik door een bezoek te brengen aan zowel de Museum Stoomtrein als het Stoommachinemuseum! Bekijk de historische stoomtrein van dichtbij en ruik de geur van olie en kolen. Eenmaal aangekomen in Medemblik kun je de fascinerende wereld van stoommachines verkennen in het Stoommachinemuseum. Laat je betoveren door de werkende stoommachines, het glanzende koper en de krachtige mechanica die de industriële revolutie symboliseren.

Combineer beide musea voor een dag vol stoomavonturen!

Plan je bezoek
medemblik

Geschiedenis van Medemblik

De geschiedenis van Medemblik strekt zich uit tot ver voorbij de middeleeuwen. Van handelsstad tot vesting, tot watersportcentrum, de stad heeft vele transformaties ondergaan. Medemblik telt meer dan 80 rijksmonumenten.

Floris V.

Medemblik, de bakermat van West-Friesland, kreeg in 1289 haar stadsrechten toegekend door graaf Floris V. Dit gebeurde nadat hij West-Friesland volledig onder zijn grafelijk gezag had gebracht. Hij liet in diezelfde tijd een dwangburcht bouwen, die nu bekendstaat als Kasteel Radboud. Het stadje werd in 1517 door het leger van Johan van Selbach, gesteund door de kapers van Grote Pier en Wijerd Jelckama geplunderd. In 1555 vond er een grote stadsbrand plaats.

Zuiderzee

Door de ingebruikname van het Noord-Hollands Kanaal in 1824 nam het belang van Medemblik als havenstad sterk af. De afsluiting van de Zuiderzee leek de nekslag voor Medemblik te betekenen. Echter in de jaren zestig van de 20e eeuw ontwikkelde de stad zich tot een bekend watersportcentrum, met grote Internationale evenementen als de Spa Regatta en Olympische zeilwedstrijden.

Medemblik als watersportcentrum wordt verder getypeerd door de 4 jachthavens, en vele recreatie mogelijkheden met voornamelijk in het seizoen ook een levendig uitgaansleven.

Veel historie

Medemblik bezit veel historische gevels, en een stadhuis uit 1939 van de architect A.J. Kropholler. Ook staat er een werkende korenmolen (Molen De Herder, herbouwd 1986-1990) en is in het voormalige stoomgemaal De Vier Noorder Koggen het Nederlands Stoommachinemuseum gevestigd.

Sinds 1887 heeft Medemblik een spoorverbinding met Hoorn. Het stationsgebouw van Medemblik dateert uit het openingsjaar. Vanaf 1968 wordt deze lijn gebruikt door de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik.

Met zoveel te zien en te ervaren, is Medemblik een bestemming die geschiedenis, cultuur en vermaak combineert. Of je nu een liefhebber bent van maritieme geschiedenis, musea, of gewoon wilt genieten van de charme van een Nederlands stadje aan het water, Medemblik heeft het allemaal.

Plan je bezoek en ontdek de veelzijdigheid van deze historische stad in West-Friesland, Noord Holland!

Bron: Wikipedia

Nederlands Stoommachinemuseum

Verwonderde gezichten staren je aan als de rondleider vertelt dat de stroom die thuis uit het stopcontact komt voor het overgrote deel door stoom wordt opgewekt. Mensen hebben geen idee wat stoom teweeg kan brengen en de krachten die het kan ontwikkelen om grote en zware machines in werking te stellen. Wij demonstreren het graag in ons museum over stoom en techniek.

Meer

Voor kinderen

Met onze speurtocht leer je de machines beter kennen. In het stoomlab kun je zelf een miniatuurstoommachine onder stoom brengen. Op stoomdagen mag je de stoker helpen en soms de smid. Als beloning krijg je natuurlijk voor al je werk een mooi diploma!

Meer

Plan Bezoek

Op deze pagina vind je de actuele openingstijden (let op: kassa sluit om 16.15 uur en keuken om 16.30 uur), de entreeprijzen, het loket voor online-ticketverkoop en andere praktische informatie om je bezoek aan het Stoommachine Museum te plannen.

Meer