Avontuur voor kinderen

Tickets
scholen naar Stoommachinemuseum

Stroop je mouwen maar op!

Stroop je mouwen maar op, want in het Stoommachinemuseum kom je niet om te niksen. Help de stoker of de smid en ontdek hoe James Watt’s werelduitvinding werkt! Sissend stoom, draaiende wielen, sjouwende stokers en machinisten: het Stoommachinemuseum is voortdurend in beweging! De techniek van stoommachines is goed te zien en dankzij de proefondervindelijke uitleg door vrijwilligers goed te begrijpen. Kies jij voor de speurtocht? Dan zit er in je pakket een esbitblokje waarmee je een miniatuurstoommachine onder stoom kunt brengen. Hierdoor leer je nog beter begrijpen hoe je met water en vuur stoom maakt!

“Echt een inspirerend én leuk museum voor kinderen”

Plan hier je bezoek

Behaal jouw stookdiploma

Tijdens stoomdagen mag je de stoker een handje helpen en krijg je als beloning een echt diploma hulpstoker. Op woensdag en zondag is smid Han aanwezig om zijn smeedkunsten te vertonen. Als je hem goed helpt bij het aanwakkeren van zijn vuur door het bedienen van de blaasbalg krijg je van hem het diploma hulpsmid en misschien zelfs een door Han zelf gesmeed sieraad!

Boek hier je tickets

Ontdek het museum met de stoom speurtocht

Stap in de schoenen van een avontuurlijke stoomdetective en ga op een opwindende speurtocht door het Stoommachinemuseum in Medemblik met de speciale puzzeltocht voor kinderen! Gewapend met een puzzelblad en aanwijzingen, word je uitgedaagd om raadsels op te lossen, verborgen aanwijzingen te vinden en puzzelstukjes te verzamelen. Terwijl je door de fascinerende expositieruimtes en langs de imposante stoommachines gaat, leer je spelenderwijs over de magie van stoomkracht en de industriële geschiedenis.

Voltooi de speurtocht, ontdek alle geheimen en word een ware meester-detective van de stoomwereld!

Boek hier je tickets

Bedien een echte (mini) stoommachine

Stap binnen in de betoverende wereld van stoomkracht in het Stoommachine Museum in Medemblik! Kinderen kunnen zelf een miniatuur stoommachine bedienen en voelen hoe het is om een echte machinist te zijn. Leer hoe je het vuur aansteekt, water toevoegt en de stoommachine in beweging brengt. Het is een magische ervaring waarbij je de kracht van stoom kunt controleren en een uniek kijkje kunt nemen in de technologie van vroeger. Word een stoomexpert en ervaar de sensatie van het bedienen van een echte stoommachine!

Boek hier je tickets

Mini-documentaire:

Superstoomdagen

Tijdens schoolvakanties en evenementen wordt het museum altijd onder stoom gebracht. In het ketelhuis maakt de stoker vuur in de Lancashire stoomketel, waardoor het water wordt verhit en stoom via leidingen naar de stoommachines in het museum gebracht wordt.

Meer

Scholen

Is de klas bezig met het tijdvak Burgers en Stoommachines en de Industriële Revolutie. Geef de les eens een bijzondere verdieping en kom langs in het Nederlands Stoommachinemuseum. Of zoeken jullie een leuke bestemming voor een schoolexcursie of schoolreisje? Neem contact op voor een leuk en leerzaam programma.

Meer

Plan Bezoek

Op deze pagina vind je de actuele openingstijden (let op: kassa sluit om 16.15 uur en keuken om 16.30 uur), de entreeprijzen, het loket voor online-ticketverkoop en andere praktische informatie om je bezoek aan het Stoommachinemuseum te plannen.

Meer