Stoomkracht in het dagelijkse leven van Nederland

Tickets & prijzen
stoommodellen collectie

Foto: Rob Gieling

Stoomkracht in het dagelijkse leven

Wanneer je tegenover de smederij het museum betreedt, word je meteen omringd door tientallen stoommodellen. Hier, in de tentoonstelling Nederland op Stoom, maak je kennis met de toepassing, verspreiding en invloed van de stoommachine in de Nederlandse economie en samenleving.

Door de vele molens kwam de stoomrevolutie in ons land laat op volle gang. Vooral in de waterbeheersing en de scheepvaart speelde de stoomrevolutie een zeer belangrijke rol. Maar ook in de nijverheid, de bouw, het vervoer, de vermaakindustrie en energieopwekking drong stoom door in de 19e en 20e-eeuwse samenleving.

Bezoek
Het Stoommodellen Theater

Van strijd tegen het water tot het bakken van brood

Betreed de betoverende wereld van stoommodellen en miniaturen in het Stoommachine Museum in Medemblik. Bewonder prachtig gedetailleerde miniatuurversies van stoommachines, waarvan sommige volledig functioneel zijn. Laat je verbazen door de vakmanschap en precisie waarmee deze modellen zijn gemaakt. Leer spelenderwijs over de werking van stoomkracht en de rol van deze machines in de geschiedenis. Een absolute must-see voor liefhebbers van techniek en miniatuurkunst.

Plan hier je bezoek