Kolengestookt baggeren op stoom

Tickets & prijzen
baggeren op stoom museum Foto: Kenneth Stamp

Het knarsen en piepen van deze kolengestookte emmerbaggermolen

De baggermolen in het Stoommachinemuseum in Medemblik is een indrukwekkend staaltje techniek. Bewonder de imposante machine die gebruikt werd om kanalen en waterwegen te baggeren.

Ontdek hoe deze krachtige machine werkte en leer over de belangrijke rol die baggermolens speelden in de waterhuishouding van Nederland. Een unieke ervaring voor jong en oud.

Stap terug in de tijd en kijk mee in het leven aan boord van de baggermolen in het Stoommachinemuseum in Medemblik! Ontdek hoe de bemanning leefde en werkte op deze imposante machine. Verbeeld jezelf als een van hen, navigerend, met modder vechtend en samenwerkend als een hecht team. Leer over hun dagelijkse routines, van het bereiden van maaltijden in de kombuis tot het onderhouden van de krachtige stoommachines. Laat je inspireren door hun doorzettingsvermogen en avontuurlijke geest terwijl je een kijkje neemt in het leven aan boord van deze historische baggermolen.

Plan hier je bezoek

Het Werk van Vrijwilligers

In de binnenhaven van het museum ligt de kolengestookte stoom baggermolen ‘Vooruit’. Het is een emmerbaggermolen uit 1941 van het Friese baggerbedrijf Krikke uit Oudehaske (bij Heerenveen). In 2005 werd deze baggermolen op een dieplader naar Medemblik gebracht en op spectaculaire wijze in een nieuw gegraven binnenhaven te water gelaten.

Vrijwilligers zijn jaren bezig geweest de stoombaggermolen weer aan het draaien te krijgen. Door de toegepaste stoomtechniek is deze baggermolen een symbool van de industriƫle revolutie in Nederland.

Plan hier je bezoek