van verzameling naar publieksmuseum

Tickets & prijzen

Foto: Nederlands Stoommachinemuseum

De collectie van Kees Jongert in het Stoommachinemuseum in Medemblik is werkelijk adembenemend.

De passie van jachtenbouwer Kees Jongert voor alles wat met stoom te maken bracht een verzameling voort die bij de oprichting in 1985 de kerncollectie vormde van het in dat jaar opgerichte Nederlands Stoommachinemuseum.

Met zijn grenzeloze passie voor stoommachines heeft hij een uitgebreide en unieke verzameling weten samen te stellen, bestaande uit een breed scala aan zeldzame en historisch waardevolle objecten.

Groot en robuust

Een van de pronkstukken in de collectie is een imposante stoommachine die ooit diende als krachtbron in een lokale fabriek. Met zijn indrukwekkende grootte en robuuste constructie is het een tastbaar eerbetoon aan de Industriƫle Revolutie en de vooruitgang die werd gedreven door stoomkracht.

Naast de grote stoommachines omvat de collectie ook prachtige stoommodellen. Deze gedetailleerde miniaturen geven een fascinerend inzicht in de werking van stoommachines op een kleinere schaal. Bewonder de minutieuze details en de verfijnde techniek die zijn gebruikt om deze modellen tot leven te brengen.

Historische documenten en foto’s

Een ander hoogtepunt van de collectie zijn de historische documenten en foto’s die de evolutie van de stoomtechnologie documenteren. Blader op afspraak door oude handboeken, technische tekeningen en foto’s die een waardevolle context bieden voor de ontwikkeling en toepassing van stoomkracht in verschillende industrieĆ«n.

Bezoekers informatie
stoommachine collectie

Kom je langs?

De collectie van Kees Jongert is niet alleen een eerbetoon aan de geschiedenis van stoommachines, maar ook een bron van educatie en inspiratie voor bezoekers van alle leeftijden. Het Stoommachinemuseum in Medemblik nodigt je uit om deze schat te ontdekken en te ervaren hoe de kracht van stoom de wereld heeft veranderd.

Plan hier je bezoek