Trots op onze vrijwilligers

Tickets & prijzen

Foto: Nederlands Stoommachinemuseum

Zonder vrijwilligers geen museum

Het museum wordt draaiende gehouden door bijna 100 vrijwilligers. Zij verwelkomen graag nieuwe ‘extra handjes’ om bezoekers te begeleiden en het gekoesterde erfgoed in stand te houden en te demonstreren.

Achter onze ticketbalie vind je vriendelijke gastheren- en vrouwen bij wie je behalve voor een toegangsbewijs ook terecht kunt voor een speurtocht, souvenir en een consumptie. In het museum tref je tijdens stoomdagen naast de altijd aanwezige rondleider(s) altijd tenminste één stoker en een machinist.

Aspirant collega’s en opvolgers

Tijdens superstoomdagen kom je ook stokers en machinisten tegen in de machinetuin, in de stoomhijskraan, de stoomwals, op het stoomtreintje of in de baggermolen. Al die stoommachines vragen het hele jaar door om veel onderhoud, technisch, maar ook cosmetisch. Dus ook niet-technisch geschoolden zijn welkom voor bijvoorbeeld verf- en poetsklussen. En beide hoveniers zien graag versterking met groene vingers komen. Om bezoekers voorafgaand aan hun bezoek te voorzien van informatie en om groepen zoals schoolklassen een voordracht of rondleiding te geven zijn we altijd op zoek naar versterking van het team communicatie en educatie. Onderwijservaring is natuurlijk mooi meegenomen maar absoluut geen vereiste.Ten slotte, ook de smid en beide besturen kijken altijd om zich heen, op zoek naar aspirant collega’s en opvolgers.

Iedereen is welkom!

Wij stellen geen specifieke functie-eisen. Iedereen is welkom, als je maar enthousiast bent. Het museum onderschrijft de Code Culturele Diversiteit en Inclusie. Spreekt het je aan mee te werken aan de herontwikkeling van het museum? Neem dan contact op met Henk Olbers officemanager@stoommachinemuseum.nl

Organisatie

De Stichting Nederlands Stoommachinemuseum (NSM) is verantwoordelijk voor de museumexploitatie. De Stichting Stoommachine Museumcollectie Kees Jongert (SMCKJ) is eigenaar van de collectie. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) is eigenaar van het voormalige stoomgemaal en het museumterrein. De stichting NSM houdt de collectie in bruikleen van de stichting SMKJ en huurder van het HHNK.

Meer

ANBI

Het Nederlands Stoommachinemuseum is geregistreerd als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Deze ANBI-status bij de belastingdienst houdt in dat schenkingen en erfstelling aan het museum vrijgesteld zijn van schenk- en erfbelasting en dat het fiscaal zelfs voordelig is om aan het Stoommachinemuseum te geven of schenken. De Geefwet staat een particulier toe 25% extra af te trekken van de belasting, voor bedrijven is de aftrek zelfs 50%. Zo stimuleert Het Rijk de ondersteuning van cultuur door particulieren en bedrijven. Informatie over schenken is te vinden op de website van de Belastingdienst.

Meer