Foto: Rob Gieling
Nederlands Stoommachinemuseum sluit aan bij het netwerk van de Canon van Nederland. Op 17 februari 2024 ondertekenden Teus Eenkhoorn, directeur Openluchtmuseum en beheerder van het netwerk canonmusea, en Harry de Bles, directeur Stoommachinemuseum, het convenant op het canonschildje.
Foto: Rob Gieling
Vervolgens bevestigden Gerben Gringhuis, wethouder van cultuur gemeente Medemblik en Klazien Hartog, hoogheemraad met de portefeuille erfgoed van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartie, een weerbestendig canonschildje op de buitengevel.
Het Nederlands Stoommachinemuseum in Medemblik maakt nu deel uit van het netwerk van de Canon van Nederland. In dit netwerk werken musea en erfgoedinstellingen samen om de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Het monumentale gemaal Vier Noorder Koggen waarin het museum gevestigd is vertelt een verhaal bij het Canonvenster De eerste spoorlijn.
In het Stoommachinemuseum in Medemblik leren bezoekers over de geschiedenis van de stoomtechnologie. Het museum is gevestigd in het voormalig stoomgemaal Vier Noorder Koggen dat sinds 1985 onderdak biedt aan een unieke collectie stoommachines. De komst van de stoommachine veranderde Nederland in de negentiende eeuw. Vooral in de waterbeheersing en de scheepvaart speelde stoomkracht een belangrijke rol. Dit historische stoomgemaal belicht dit verhaal als sleutelstuk bij het venster De eerste spoorlijn.
Over de Canon van Nederland
Met de Canon van Nederland sta je oog in oog met de geschiedenis van Nederland. De Canon neemt je in vijftig vensters mee langs de belangrijkste gebeurtenissen, personen en voorwerpen die samen het verhaal van Nederland vertellen. Van Karel de Grote tot Marga Klompé, van de hunebedden tot Europa en van Trijntje tot de Leeuwinnen. Met de Canon als uitgangspunt slaan musea en gedenkplekken door heel Nederland de handen ineen om de veelzijdigheid van de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Samen vormen zij het netwerk van de Canon van Nederland, ofwel het Canonnetwerk. Zij presenteren iconische sleutelstukken van de Canon in de eigen context en trekken op in gezamenlijke programmering en campagnes. Deze landelijke samenwerking is een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, waar sinds september 2017 de overzichtspresentatie van de Canon van Nederland te zien is. De landelijke samenwerking wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Bekijk hier de canonvideoclip!