De jaarlijkse zomerbijeenkomst voor vrijwilligers van het Nederlands Stoommachinemuseum kreeg vrijdagavond een gouden randje toen directeur Harry de Bles uit handen van Rob de Bas, voorzitter van de Stichting Weteringschans, een cheque van €200.000 in ontvangst mocht nemen. Hiermee kan het bezoekerscentrum niet gefaseerd, maar in één keer heringericht worden tot multifunctionele ontvangstruimte voor exposities, ontvangst van schoolklassen en ‘stoomcafé’.
Eind april gaf hoofd bedrijfsvoering Henk Olbers een rondleiding die zodanig indruk maakte dat een bezoeker het museum onder de aandacht bracht van de Stichting Weteringschans. Kort daarop werd een afspraak gemaakt en op een rustige zondagmiddag kreeg een bestuurslid van de stichting een privérondleiding van Henk en een uiteenzetting van de museumplannen door de directeur.
Het museum zet in op een transformatie van een museum over stoommachines naar een ‘Land van Water en Stoom’. Met niet meer alleen aandacht voor stoom, maar ook voor het historisch erfgoed van het gemaal Vier Noorder Koggen (een rijksmonument!) en voor water en waterbeheer. Daartoe zal in het bezoekerscentrum een vaste opstelling komen met zeven ‘vensters’: het stoomgemaal Vier Noorder Koggen, de Westfriese Omringdijk, bemaling, baggeren, stoomkracht, het Ambacht Vier Noorder Koggen en de actualiteit: ‘Hoe hóuden we droge voeten?’.
Dat laatste thema is nadrukkelijk bedoeld om het waterbewustzijn onder bezoekers te vergroten. Voor de vormgeving werkt het museum samen met vormgevingsbureau Tekst en Uitleg dat al voor veel musea in de regio én daarbuiten tentoonstellingen maakte. In 2023 werden de bouwkundige voorzieningen getroffen die vooraf moesten gaan aan de museale herinrichting. De vloeroppervlakte werd verdubbeld en de keuken en ticketbalie werden vernieuwd. Directeur Harry de Bles brengt de algemeen gevoelde blijdschap zo onder woorden: “We zijn ontzettend blij met deze donatie en het hart onder de riem van de Stichting Weteringschans. Ik beschouw het als een verdiende beloning voor de onvermoeide inzet en veerkracht die bestuur en vrijwilligers afgelopen jaren hebben getoond, ook in de moeilijke Coronajaren.”
De Stichting Weteringschans is een op persoonlijk Amsterdams initiatief opgerichte stichting. Onder het motto ‘Groot voor het kleine’ stelt de stichting zich ten doel door financiële bijdragen, binnen haar doelstelling, initiatieven te creëren of bestaande initiatieven beter uitvoerbaar te maken.