De oude smederij van Smid Han

Tickets & prijzen
Foto: Duco de Vries

De oude smederij van smid Han

De smederij uit 1869 is nog steeds in gebruik. In de jaren dat het gemaal nog actief was in de waterbeheersing konden machineonderdelen hier door de medewerkers zelf gerepareerd en onderhouden worden.

Nu is de smederij in het Stoommuseum het domein van demonstratiesmid Han en zijn collega-smeden. Zij tonen hier op gezette tijden hun smeedkunsten. Op woensdag, zondag en tijdens evenementen is hij aanwezig. Kids mogen dan de blaasbalg bedienen waarmee het vuur brandend gehouden wordt. Als beloning krijgen zij een diploma ‘hulpsmid’. En bovendien als het niet al te druk is een door Han zelf gesmeed sieraad.

De oude smederij van het Stoommachinemuseum in Medemblik is een fascinerend stukje geschiedenis dat de tand des tijds goed heeft doorstaan. Het is een plek waar oude ambachten en technieken tot leven komen. Hier kunnen bezoekers ervaren hoe het was om in de tijd van stoommachines te werken als smid.

Warmte en de geur van het brandende vuur

De oude smederij is een monumentaal pand dat dateert uit de 19e eeuw en is prachtig gerestaureerd. Bij het betreden van de smederij voel je meteen de warmte en de geur van het brandende vuur. De vonken die van het aambeeld afvliegen en het geluid van het hameren op het metaal is prachtig. Dit is het ambachtelijke vakmanschap van de smid.

De smederij heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de industrie en het vervoer in Nederland. Hier werden onderdelen voor stoommachines gemaakt, maar ook paardenspannen en landbouwwerktuigen werden hier gerepareerd. Het was een plek waar het rijke verleden van de regio tot uiting komt.

Tegenwoordig wordt de Stoommuseum smederij gebruikt voor educatieve doeleinden. Bovendien kunnen bezoekers hier terecht om te zien hoe de smid vroeger te werk ging. Het is een levend museum waar het vuur brandt en het werk van de smid wordt gedemonstreerd. Het is indrukwekkend om te zien hoe de smid met zijn hamer het metaal in de gewenste vorm slaat en hoe hij met precisie de onderdelen van machines maakt.

demonstraties oude smederij

De smederij als herinnering

Maar de smederij is meer dan alleen een plek waar ambachtelijk vakmanschap wordt getoond. Het is een stukje cultureel erfgoed dat ons eraan herinnert hoe belangrijk het is om onze geschiedenis te koesteren en te bewaren voor toekomstige generaties. De smederij is een herinnering aan een tijdperk waarin de mensheid nog afhankelijk was van de kracht van stoommachines om vooruitgang te boeken.

In de oude smederij van het Stoommachinemuseum in Medemblik komt het verleden tot leven. Het is een plek waar je de geschiedenis kunt voelen en ervaren en waar je kunt leren over oude ambachten en technieken. Het is een plaats van trots en bewondering voor de vaardigheden en kennis van onze voorouders. De smederij is een parel van ons cultureel erfgoed en een bron van inspiratie voor de toekomst.

Kom je een keer kijken?

Plan hier je bezoek