Baggermolen ‘Vooruit’ van buiten, van binnen én in beweging

Tickets & prijzen

Het Nederlands Stoommachinemuseum (NSM) berichtte in het afgelopen jaar geregeld over de laatste kolengestookte emmerbaggermolen van Nederland. Deze baggermolen van de firma Krikke uit Heerenveen werd na een halve eeuw baggeren in 1991 uit de vaart genomen. In 2005 kwam de ‘Vooruit’ met baggerbak in de museumhaven van het Stoommachinemuseum te liggen. Er werd sindsdien geschuurd, geschilderd, gelast, de ketel en machines werden schoongemaakt, gereviseerd, gerestaureerd en op veiligheid gekeurd. Dankzij de grote inzet van vrijwilligers werd de ‘Vooruit’ niet alleen behouden, maar zelfs weer onder stoom gebracht. In 2009 was het zover: de ketel werd opgestookt en langzaam kwamen de emmers die op verschillende locaties in Nederland bagger van de waterbodem hadden geschept, na 18 jaar weer knarsend in beweging. Sindsdien is op stoomdagen de baggermolen van buiten, van binnen én in beweging te bewonderen.

 

 

Op 4 juni 2020 werd de ‘Vooruit’ voor een grondige restauratie van o.a. de onderwaterbak uit de museumhaven getild (drone-opname). Door coronamaatregelen werd dit niet het publieksevenement dat het NSM voor ogen had. Het lichten van de baggermolen door enorme kranen en de restauratie van de onderwaterbak was door de toegangsbeperkingen tot musea slechts door een handjevol mensen te zien. Terug in de museumhaven konden bezoekers helaas nog niet benedendeks ontvangen worden, om besmetting van publiek en vrijwilligers in de krappe ruimten en doorgangen te voorkomen.

Dit betekende niet ‘einde verhaal bezoek baggermolen’, maar het begin van een nieuw, virtueel hoofdstuk. Een corona-gerelateerde subsidie van de Samenwerkende Maritieme Fondsen stelde de vrijwilligers van het NSM namelijk in staat om samen met Omni VR uit Reeuwijk vier virtuele producten voor verschillende doelgroepen te ontwikkelen waarin de verworven kennis werd geborgd. Drie virtuele presentaties van de baggermolen zijn te vinden op de webpagina ‘NSM Virtueel’, presentatie vier is uitsluitend voor vrijwilligers van het NSM met een wachtwoord toegankelijk.

Met dank aan de Samenwerkende Maritieme Fondsen, Omni VR en álle vrijwilligers en medewerkers van het NSM en bedrijven die zich in het verleden voor de ‘Vooruit’ hebben ingezet, presenteert het NSM met trots de ‘Vooruit’ virtueel.

En wilt u de baggermolen met eigen ogen in werking zien? Kom dan langs zodra het museum weer open is!