Baggermolen ‘Vooruit’ van buiten, van binnen én in beweging

Het Nederlands Stoommachinemuseum (NSM) berichtte in het afgelopen jaar geregeld over de laatste kolengestookte emmerbaggermolen van Nederland. Deze baggermolen van de firma Krikke uit Heerenveen werd na een halve eeuw baggeren in 1991 uit de vaart genomen. In 2005 kwam de ‘Vooruit’ met baggerbak in de museumhaven van het Stoommachinemuseum te liggen. Er werd sindsdien geschuurd, geschilderd, gelast, de ketel en machines werden schoongemaakt, gereviseerd, gerestaureerd en op veiligheid gekeurd. Dankzij de grote inzet van vrijwilligers werd de ‘Vooruit’ niet alleen behouden, maar zelfs weer onder stoom gebracht. In 2009 was het zover: de ketel werd opgestookt en langzaam kwamen de emmers die op verschillende locaties in Nederland bagger van de waterbodem hadden geschept, na 18 jaar weer knarsend in beweging. Sindsdien is op stoomdagen de baggermolen van buiten, van binnen én in beweging te bewonderen.

Op 4 juni 2020 werd de ‘Vooruit’ voor een grondige restauratie van o.a. de onderwaterbak uit de museumhaven getild (drone-opname). Door coronamaatregelen werd dit niet het publieksevenement dat het NSM voor ogen had. Het lichten van de baggermolen door enorme kranen en de restauratie van de onderwaterbak was door de toegangsbeperkingen tot musea slechts door een handjevol mensen te zien. Terug in de museumhaven konden bezoekers helaas nog niet benedendeks ontvangen worden, om besmetting van publiek en vrijwilligers in de krappe ruimten en doorgangen te voorkomen.

Dit betekende niet ‘einde verhaal bezoek baggermolen’, maar het begin van een nieuw, virtueel hoofdstuk. Een corona-gerelateerde subsidie van de Samenwerkende Maritieme Fondsen stelde de vrijwilligers van het NSM namelijk in staat om samen met Omni VR uit Reeuwijk vier virtuele producten voor verschillende doelgroepen te ontwikkelen waarin de verworven kennis werd geborgd. Drie virtuele presentaties van de baggermolen zijn te vinden op de webpagina ‘NSM Virtueel’, presentatie vier is uitsluitend voor vrijwilligers van het NSM met een wachtwoord toegankelijk.

Met dank aan de Samenwerkende Maritieme Fondsen, Omni VR en álle vrijwilligers en medewerkers van het NSM en bedrijven die zich in het verleden voor de ‘Vooruit’ hebben ingezet, presenteert het NSM met trots de ‘Vooruit’ virtueel.

En wilt u de baggermolen met eigen ogen in werking zien? Kom dan langs zodra het museum weer open is!

360° video

(breed publiek, duur 5:36 minuten, Engels ondertiteld)

Deze video is bestemd voor een (inter)nationaal publiek. Voor wie meer te weten wil komen over de werking van dit soort baggermolens in het algemeen en de historie en werking van de ‘Vooruit’ in het bijzonder, krijgt met deze video een snelle introductie. Dit is een 360° graden video, dus kijk in de ruimtes vooral ‘rond’.

Virtuele tour

(verdiepend, met Engelse vertalingen)

Wie meer informatie wil, over de techniek en het leven aan boord, bekijk dan de VR tour die sinds het begin van 2021 op de webpagina ‘NSM Virtueel’ staat. U bepaalt zelf de route en het tempo van uw virtuele tour over het dek en onderdeks door met de muis de cirkels op de vloer te volgen of pijltjes te gebruiken om u door de ruimtes te bewegen. Kies over welke onderdelen u meer te weten wilt komen door ‘tags’ van uw keuze aan te klikken.

Kidstour

(voor kinderen, mét opdrachten)

Het Nederlands Stoommachinemuseum: is dat een dierentuin geworden, een orkest misschien? Nee, dat niet, maar in de virtuele rondleiding over de baggermolen met opdrachten voor kinderen (10-12 jaar) kun je wel meer te weten komen over Patrijs(poorten), Paarden(krachten), (kolen)Slakken, Koekoek(sluiken), de Waterwolf, (draad)Trommels en (stoom)Fluiten. Benieuwd? Dwaal dan thuis met je (computer)Muis over de laatste kolengestookte emmerbaggermolen van Nederland. Klik de gekleurde bolletjes (‘tags’) aan en lees de tekstjes, Doe daarna de opdrachten. Sommige zijn best lastig, maar goed lezen, dan kom je er vast wel uit. Je kunt zo veel over de baggermolen leren, maar wil je hem in het echt zien, kom dan langs met je ouders of school zodra dat weer kan. De vrijwilligers van de baggermolenploeg kunnen je nog meer vertellen! En veel succes met de opdrachten.

E-learning

(vrijwilligers NSM mét wachtwoord)

Er komt nog heel wat kijken bij het veilig opstarten, het stopzetten en het onderhoud van deze baggermolen. Voor de interne opleiding bij het NSM hebben vrijwilligers in samenwerking met Omni VR een e-learningmodule ontwikkeld die de baggermolen niet alleen in foto’s en bewegend beeld toont, maar waarin het onder stoom brengen van de ketel, álle handelingen die daaraan voorafgaan en die daarop volgen, in 40 stappen in tekst en beeld worden gebracht. Niet bang voor techniek en op zoek naar een leuke vrijetijdsbesteding, bezig met een technische opleiding of gewoon geïnteresseerd om u als vrijwilliger voor dit unieke erfgoed in te zetten? Meld u aan via info@stoommachinemuseum.nl.