Land van Water en Stoom in zicht

Tickets & prijzen
Stoommachinemuseum herontwikkeling Foto: Kenneth Stamp

Van een bezoek aan het museum een écht dagje uit maken. Dat is de kern van het masterplan voor de herontwikkeling van het Nederlands Stoommachinemuseum.

De verzameling nog werkende stoommachines is uniek in Nederland. Het voormalige stoomgemaal waarin het museum is gehuisvest is illustratief voor de Nederlandse stoomgeschiedenis. Nergens ter wereld werd stoom zo breed ingezet in het waterbeheer als in Nederland. Niet voor niets is het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, tevens de eigenaar van het gemaal, een belangrijke partner van het museum. Ten slotte, de ligging van het museum op de grens tussen polder en water biedt volop kansen én gebruiksmogelijkheden die het museum wilt vergroten.

Stoommachinemuseum 2.0

In 2019 werd de introductietentoonstelling Nederland op Stoom geopend. In december 2023 is de verbouwing van het bezoekerscentrum afgerond. Dit was mogelijk dankzij de Provincie Noord-Holland die dit project met een subsidie van € 127.000 ondersteunde. Het Cultuurfonds gaf een subsidie van € 20.000. In 2024 start de fondswerving voor de herinrichting van het verbouwde bezoekerscentrum

 

Bezoek het museum