Imposante stoommachines

Tickets & prijzen
stoommachine collectie

Foto: Nederlands Stoommachinemuseum

Een wereld van glanzend koper, chroom, ijzer.

In het voormalige stoomgemaal van het Nederlands Stoommachinemuseum staat een groot aantal authentieke stoommachines. De grootste nog werkende stoommachine collectie van Nederland.

Je stapt hier in een wereld van glanzend koper, chroom, ijzer en snel bewegende zuigers en stangen. Het zijn machines die ooit dienst deden in fabrieken of aan boord van schepen of energie opwekten.

Superstoomdagen

Met behulp van perslucht kunnen vrijwilligers de machines op alle dagen in werking stellen en een uitleg geven over stoomtechniek. Op stoomdagen worden de machines onder stoom gebracht. In het ketelhuis wordt dan de Lancashire stoomketel opgestookt. Het vuur in de vuurgangen verhit het water in de ketel totdat het water kookt en overgaat in stoom. Van één liter water wordt 1693 liter stoom gemaakt. De stoom wil ontsnappen, maar door een afsluiter op de ketel gaat dat niet gemakkelijk. Pas als er heel veel druk op de ketel staat, kan de stoom langs de afsluiter ontsnappen en door de leiding richting stoommachines stromen. De stoom onder druk zet vervolgens de stoommachines in beweging waarbij een horizontale of verticale beweging wordt omgezet in een draaiende beweging.

Groot aantal authentieke, imposante, werkende stoommachines. Glanzend koper, ijzer en bewegende stangen. Bekijk onze unieke stoommachine collectie.

Bekijk collectie