Het Stoommodellen Theater

Tickets & prijzen

Foto: Rob Gieling

Het Stoommodellentheater

Wanneer je tegenover de smederij het museum betreedt, word je meteen omringd door tientallen stoommodellen. Hier, in de tentoonstelling Nederland op Stoom, maak je kennis met de toepassing, verspreiding en invloed van de stoommachine in de Nederlandse economie en samenleving.

Door de vele molens kwam de stoomrevolutie in ons land laat op gang. Vooral in de waterbeheersing en de scheepvaart speelde de stoomrevolutie een belangrijke rol. Maar ook in de nijverheid, de bouw, het vervoer,  de vermaakindustrie en energieopwekking drong stoom door in de 19de en 20e-eeuwse samenleving.

Het Stoommodellen Theater

Het Stoommodellentheater

Tientallen stoommodellen laten zien hoe stoomkracht ook in Nederland in het dagelijkse leven zichtbaar werd. Van strijd tegen het water tot het bakken van brood en van stoomschepen tot kermisattracties.

Meer

Voor kinderen

Met onze speurtocht leer je de machines beter kennen. In het stoomlab kun je zelf een miniatuurstoommachine onder stoom brengen. Op stoomdagen mag je de stoker helpen en soms de smid. Als beloning krijg je natuurlijk voor al je werk een mooi diploma!

Meer

Superstoomdagen

Tijdens schoolvakanties en evenementen wordt het museum altijd onder stoom gebracht. In het ketelhuis maakt de stoker vuur in de Lancashire stoomketel, waardoor het water wordt verhit en stoom via leidingen naar de stoommachines in het museum gebracht wordt.

Meer

Bedien zelf de heimachine

Tientallen stoommodellen laten zien hoe stoomkracht ook in Nederland in het dagelijkse leven zichtbaar werd. Van strijd tegen het water tot het bakken van brood en van schepen tot kermisattracties.

De stoommachine verandert Nederland voorgoed. In de loop van de 19e en 20e eeuw dringt stoomkracht overal in de maatschappij door: van de strijd tegen het water tot het bakken van brood en van schepen tot draaimolens op de kermis. Ontdek hier hoe Nederland op stoom komt.

Plan hier je bezoek