Stoombaggermolen "Vooruit"

Tickets & prijzen
baggeren op stoom museum Foto: Kenneth Stamp

Stoombaggermolen “Vooruit”

In de binnenhaven van het museum ligt de kolengestookte stoombaggermolen “Vooruit”. Het is een emmerbaggermolen uit 1941 van het Friese baggerbedrijf Krikke uit Oudehaske (bij Heerenveen).

In 2005 werd deze baggermolen op een dieplader naar Medemblik gebracht en op spectaculaire wijze in een nieuw gegraven binnenhaven te water gelaten. Vrijwilligers zijn jaren bezig geweest de baggermolen weer aan het draaien te krijgen. Dat is gelukt maar ze zijn nog lang niet klaar. Door de toegepaste stoomtechniek is deze baggermolen een symbool van de industriële revolutie in Nederland. Door de authentieke inrichting van de verblijfsruimten in de baggermolen is nog goed te zien hoe de bemanning aan boord leefde en werkte.

De oude smederij

Op woensdag en zondag is smid Han of één van zijn collega-smeden aanwezig om zijn smeedkunsten aan bezoekers te laten zien. Kids mogen helpen om met de blaasbalg het vuur aan te wakkeren. Als beloning krijg je het diploma hulpsmid en misschien wel een door Han gesmeed sieraad!

Meer

Superstoomdagen

Tijdens schoolvakanties en evenementen wordt het museum altijd onder stoom gebracht. In het ketelhuis maakt de stoker vuur in de Lancashire stoomketel, waardoor het water wordt verhit en stoom via leidingen naar de stoommachines in het museum gebracht wordt.

Meer

Onderwijs

Hoe werkt een stoommachine? Waar werd die overal gebruikt? Hoe verliep de Industriële Revolutie in Nederland? En hoe werkt een stoomgemaal? Onze museumdocenten leggen het graag uit. Geschikt voor primair- en voortgezet onderwijs.

Meer